tisdag, november 15, 2005

Fyrtiosex

Håhå, jaja. Jag trodde att Finansinspektionen skulle ha en någorlunda klipsk chefekonom, men så är uppenbarligen inte fallet. Killen har visserligen ett bra förnamn, men han heter Blåvarg i efternamn. Taget? Alla gånger! Idén nöten kom med var att man skulle fasa ut de mellanstora sedlarna (100 och 500) och att den stora omedelbart skulle bort (1000). Det skulle minska den svarta ekonomin. Vilken planet kommer han från? På rak arm finns det två uppenbara felaktigheter i hans analys:
1 - vilken valuta som helst skulle duga, exempelvis den där stora USD...
2 - har man förtroende för motparten duger IOU's, dvs skuldsedlar, eller helt enkelt att man inför en egen valuta. Privata valutor har förekommit tidigare (det är ju faktiskt normen) och om tusenlapparna försvinner - klart man inte är dummare än att man snabbt fixar något nytt.
Jubelidiot! Jag ska fan ta hans jobb i övermorgon! Och på tal om att skaffa sig namn som låter lite häftigt eller adligt. Kunde de inte varit lite mer fantasifulla än Blåvarg? Jag tycker så genuint illa om folk som skaffar sig "fina" efternamn. Bläsch!